månadsarkiv: augusti 2012

För och efter

Det innehåller föredömligt lite regler, men däremot en mängd glatt sjaviga illustrationer av författaren.” (Olav, Boningen) Så löd en av kommentarerna till den första gratisversionen av Äventyr, något jag kan skriva under på. Mina förmågor som illustratör är högst begränsade, de kan fungera, och jag är av den åsikten att hellre än bra.
När jag bestämde mig för att göra en ”riktig” version av Äventyr var illustrationerna en av de saker jag ville ändra på. Jag kontaktade en bekant som är illustratör, men han hade inte tid. Däremot tipsade han mig om Richard Svensson. Och på den vägen var det.
Som en kul grej kommer här en liten före och efter, som ett exempel på hur bilderna har utvecklats.
Den första omslagsversionen, med den färgade flickan på den döda draken, misstolkades en hel del och var en del av genuskritiken mot Äventyr. Mina brister som tecknare medförde att många såg henne som en man. Och en del föräldrar vände sig mot blodet på svärdet och på draken. Tanken bakom bilden, som från början inte var tänkt som ett omslag till Äventyr utan som en teckning till en av min dotters och kompisar (en väninnas dotter) som haft det väldigt tufft ett tag. Det är hon som står på bilden och hon har besegrat en av drakarna som förstört hennes liv.
Jag censurerade denna när vi kopierade upp ett antal exemplar av Äventyr och photoshopade över blodet på draken och svärdet. Min dotter såg ogillande på det. ”Var är blodet”, undrade hon, ”draken måste ju vara död!” Jag är av den åsikten att det inte är särskilt farligt med låtsasvåld för barn som fått lära sig gränser så jag hade aldrig reagerat över omslaget. Dessutom har jag själv varit barn, och arbetat med barn under några år, så jag vet vilka lekar som utspelas på skolgården. Därför tyckte jag inte att våldet i bilden var särskilt mycket att orda över. Men, samtidigt ville jag inte skrämma bort potentiella spelare och föräldrar, så jag gjorde något jag egentligen inte gillar. Jag censurerade mig själv och kompromissade.
Till pod-versionen ville jag alltså ha en snällare framsida, men som ändå förmedlade samma sak; att den lilla tjejen besegrat draken. Jag mailade med Richard om det och han kläckte idén med klubban, draken är således bara knockad. De flyende drakarna ville min dotter absolut ha med, så de fick också följa med.
Jag måste säga att jag är oerhört nöjd över resultatet!

Arbetet fortgår…

Just nu arbetas det för fullt med Monster, illustrationerna monteras och texten får sig en genomgång. Dessutom väntar vi in en del kartor samt det nya omslaget innan det är dags för publikation. Monster kommer som print on demand.
Det skrivs och layoutas inför Nordsken också. Dels regler för figurförflyttning, dels ett konventsäventyr.
Samtidigt med detta har övrig planerad utgivning fått sig en rejäl omarbetning.
Trolldom – kommer förmodligen som pdf att ta hem, men innan dess kommer den att publiceras pö om pö på bloggen i form av förtrollningskort, magiska föremål och liknande.
Kartboken – har bytt skepnad. Det blir ett antal olika världsböcker istället med platsbeskrivningar och sagoförslag också. Det första häftet om öriket Masona publiceras som pdf här på bloggen under senhösten. Det som återstår på detta häfte är omslaget samt ett fåtal illustrationer. Hösten 2012.
Åskhjärtat – nygammal fantasyroman som skrivs om i ungdomstappning. Kommer världsbok till detta också, med information om personer och platser. Våren 2013.

Recensioner

Recensionsexemplar utskickade i veckan och borde komma till recensenterna i dag eller på måndag. Vi ser fram emot att få se vad som skrivs om Äventyr, det må vara ris eller ros (fast vi hoppas mest på det senare). Medkonstruktören (dottern) är dock på det klara med vad hon tycker:

‎”Det märks att Julia är mycket stolt och nöjd över sitt spel.
– Det är toppen, hela spelet, allt är bäst med det, säger hon.”

– citat ur Västerbottens-Kuriren 23/8, artikel om Äventyr.

Egentligen den enda recension en pappa behöver.

Gammal spelvärld i ny tappning

En gammal karta som är på väg i ny tappning. Denna spelvärld skapades 1989 när jag gick i sjunde klass, och har genomlidit ett antal omarbetningar. Kartan har dock hållit sig någotsånär likadan sedan dess.
Inför omarbetningen av spelvärlden och kartan till Äventyr kommer en del förändringar att ske. Mer vildmark, och mindre städer. Temat kommer dock att vara detsamma. Alverna är också fortfarande de riktigt elaka skurkarna med närmast nazistiska proportioner. De religionskritiska inslagen är dock borta numera.
Ett antal ungdomsromaner på temat är på gång och baseras löst på en ganska halvdan fantasyroman jag skrev för mycket länge sedan. De tre första delarna i serien är skrivna och även om det i dagsläget är omöjligt att säga när den första kan publiceras så hoppas jag på våren 2013. Titeln på den första är i skrivande stund: ”Åskhjärtat: Flykten”.
Här är den gamla kartan som ett litet smakprov så länge.