månadsarkiv: januari 2012

Monster och andra nyheter

Kartleveransen blev mer än försenad, så jag tog tag i saken själv och återanvände några gamla rollspelskartor jag hade liggande, samt tillverkade ett fåtal nya. Nu väntar jag bara på korrläsarna så är det grönt för släpp sedan.
Övriga expansioner och deras status:
Vänner & fiender – går stadigt framåt. En mängd spelfigurer, varelser och sagoförslag utlovas.
Skattkammaren – Skatter och åter skatter! Skatter med bilder och beskrivningar. Monsterskatter! Magiska föremål! Och mycket, mycket mer.
Trolldom – Trollformler, nya sysselsättningar inom trolldom, magiska föremål och platser, samt ett antal bifigurer.
Atlantis – Undervattensriket, befolkat av sjöjungfrur. Ett lite kortare häfte med bifigurer, varelser, kartor och spännande platser.
Handelsboden – Allt vad spelfigurerna kan tänkas behöva. Utrustning och mängder av utrustning med bilder och beskrivningar. Blir eventuellt ett häfte som innehåller enbart kort, avsedda att klippas isär.
Monster II -Monster är inte ens ute än och Monster II är redan påbörjad! Gissningsvis till hösten.
Kartboken – Kartorna tar tid. Lär inte komma förrän nästa vinter. Ur innehållet: världskartor, länder, städer, byar och borgar, underjordiska labyrinter, farofyllda träsk och vätteriken.
Målarboken II –  Kanske nästa släpp. Bilder ur Äventyr och alla supplement för färgläggning.
Och sist med inte minst:
Äventyr – den utökade regelboken – 48 fullmatade sidor i fyrfärg. En hel del har hänt sedan första versionen. Ordentliga beskrivningar på alla sysselsättningar och arter, samt m.m. Kommer att gå att köpa via tex Adlibris. Förhoppningsvis i butik redan i vår.

Äventyr och framtiden

Äventyr växer. Planer på en mer kvalitativ tryckning börjar sakta ta form, men först måste regelboken revideras lite.

Om det finns någon Äventyrare här, kanske ni har synpunkter.

* Behövs korten i regelboken, eller är det bättre med ett separat häfte helt dedikerat åt saxen? Kanske inte så kul att klippa ut kort ur regelboken…

* Fungerar arterna och sysselsättningarna som de ser ut nu, dvs bara med kort beskrivning av specialförmåga, eller behövs lite mer fluff runtomkring? (Fluffet finns och kommer egentligen i en annan pdf, men det går ju att stuva om lite).

* Omslaget verkar lite kontroversiellt. Jag vill inte skrämma bort föräldrar, så det kanske behövs en ny omslagsbild?

Hur går det egentligen med Atlantis och Trolldom?

Ja, det var en fråga som dök upp på mailen. Båda dessa häften är på gång, Atlantis blir ett lite tunnare häfte medan Trolldom blir lite tjockare. Varför det dragit ut på tiden? Ja, arbetet löper hela tiden på, men redaktionen är ganska liten och det som spelas mest här hemma är det som har prio ett att bli färdig med. Därför har dessa två flyttats fram. Det mesta av texterna är redan klart, men det är bilderna som saknas.
Jag hoppas att ni står ut att vänta ett tag till.

Kartboken

Långsamt börjar kartboken ta form. Många kartor är det som ska få plats, allt från världskartor, länder, städer, byar och borgar, till underjordiska labyrinter, farofyllda träsk och vätteriken. Observera dock att det inte kommer att finnas några textbeskrivningar, utan enbart kartor. Ett preliminärt omslag finns nu till allmän beskådan.

Om omslaget till Äventyr

Jag läste på bloggen Boningen om Äventyr. En rätt trevlig recension på många sätt. Tyckte tankarna kring omslaget var rätt underhållande: ”Framsidan förtjänar ett särskilt omnämnande: som ett långfinger mot mainstream-spelen visar den upp en ondögd man står och skriker av glädje och triumf, med blodigt svärd och ett stort hål i den, ganska gulliga, drakens huvud.
Historien bakom omslaget är en helt annan. Från början var det inte ens tänkt som ett omslag, utan som en poster åt en av min dotters jämnåriga vänner som hade det tufft. Bilden var tänkt som en slags allegori – personen på bilden är i själva verket den sjuåriga flickan (flickor saknar ju typiskt kvinnliga attribut som bröst och andra vuxna former) som just besegrat en av drakarna (ett av de problem) som plågar henne.
Det är väl mitt fel som medelmåttlig tecknare att jag inte tydligare kunde gestalta henne som en flicka – men bilden är ju inte uttalat manlig heller så det kanske är betraktarens egna preferensramar som avgör vilket kön det blir.
Med detta sagt så vill jag också – med risk för att verka vara småaktig – kommentera ett annat påstående i recensionen, nämligen följande: ”Spelet är väl inte rekord-dåligt (sic) när det kommer till genus, men bra jävla nära.”
Som jag redan konstaterat ovan pryds för det första omslaget av en flicka.
8 bilder i häftet är på tjejer/kvinnor (framsidan räknad, men inte dubletten på baksidan)
12 bilder är på män (varav ett troll och en vättekung)
3 bilder på könsneutrala varelser (4 om man räknar den döda draken på framsidan)
47 bilder föreställer föremål (då är dubletter på kort inräknade)
2 kartor
Den enda bilden som är en actionbild är omslaget. Där har en tjej precis utfört en heroisk handling.
Så, även om boningen har en poäng i att majoriteten av de vänner och fiender som beskrivs är maskulina, så känner jag inte igen mig i beskrivningen att Äventyr skulle vara dåligt i genusavseende.

Snart dags för Monster!

Monster har vuxit en del. Från början var målsättningen 32 A5 för inlagan. Det var dock mycket material som ville få plats, så häftet landar slutligen på 48 sidor.
Monster är nu på korrekturläsning, och vi inväntar ett antal bilder och kartor från nordligare trakter. Sedan dyker Monster snart upp på nätet.
På fredag återupptar vi förhandstittarna på expansionen.